Лекарите в Смолян спасиха бебе, родено  600 грама
Лекарите в Смолян спасиха бебе, родено 600 грама / netinfo

Момиченце с тегло 600 грама се е родило в МБАЛ “Братан Шукеров”  Смолян. Детето е проплакало още на 31 юли, но поради съмненията на лекарите, че ще оживее, раждането му е пазено в тайна.

Пред Дарик радио завеждащият интензивен сектор в неонатологичното отделение д-р Хризантема Георгиева, сподели, че в момента невръстното момиченце е настанено в специален кувьоз. Бебето е дълго 30см.

Момиченцето се е родило в 29-тата гестационна седмица и ще остане в кувьоз докато достигне два килограма. За него смолянските акушери се грижат постоянно.

В момента детенцето диша само. Храни се с майчина кърма със сонда в стомаха. Лекарите дават големи шансове за неговия живот, като не изключват възможността то да се развие като нормално и здраво дете занапред, подчерта д-р Георгиева.

Майка на преждевременно родилото се момиче е 29-годишна жена от село в Кърджалийска област. Това е била първата й бременност. Състоянието на родилката е добро.

Това е първият случай в Смолянската болница на оживяло бебе с толкова малко тегло. Преди него късмет да живее е имало и друго бебе, което е тежало 820 грама, добави д-р Георгиева.