Лекарите от УМБАЛ: Спасихме живота на родилката. Очакваме  резултатите от аутопсията на плода
Лекарите от УМБАЛ: Спасихме живота на родилката. Очакваме резултатите от аутопсията на плода / netinfo
Лекарите от АГ-клиниката на УМБАЛ „Свети Георги”са положили всички професионални грижи и са предприели животоспасяваща мярка за спасяване на живота на майката, която е била с обилно прокървяване заради отлепване на плацентата, това се казва в официалното изявление на изпълнителния директор на болницата доц. д-р Илия Баташки изпратено до пловдивските медии днес по повод трагичния случай с починалото преди дни бебе, което бе родено с тегло 986 грама.

Лекарите са пукнали околоплодния мехур, защото в противен случай жената е щяла да почине от загуба на кръв, заявяват от ръководството на болницата.

Роденото на 21 септември бебе е тежало 986 грама и е с височина 33 см, поради това е било с намалени жизнени функции, твърдят лекарите от клиниката. Новороденото е било веднага интубирано и поставено в кувьоз, за да се поддържат жизнените му функции. Въпреки усилията на целия екип, бебето е починало след няколко часа.

По медицинските стандарти, ако плодът на бременността е под 1000 грама и с височина под 35 см, се приема за абортен плод. За да се отчете като раждане, той трябва да преживее 6 денонощия. На 7-ия ден се издава акт за раждане и, ако детето почине след тази възраст, тогава се издава и съобщение за смърт, обясняват специалистите. Въпреки желанието на родителите, според закона няма основание за издаване нито на акт за раждане, нито на съобщение за смърт. Не може да пристъпваме установените от държавните органи норми, категорични са от ръководството на Университетската болница.

Задължителната процедура в подобни случаи е извършване на аутопсия и затова абортният плод е изпратен в Отделението по патоанатомия на болницата. Резултатите от извършената аутопсия ще са готови след 10 дни. В момента трупът на бебето е в хладилната камера на Патоанатамията и ще остане там до завършване на прокурорската проверка, предизвикана от родителите, уточняват от УМБАЛ „Свети Георги”.