Лечение само на хартия. или как болни, настанени в комплекса за социални услуги „Свети Георги” в Пловдив, едновременно с пребиваването си в дома се оказват и на лечение в психиатрията, съобщава NOVA.

Две болногледачки от „Дома на ужасите“ в Пловдив са дисциплинарно уволнени

Става дума за печално известния „дом на ужасите“
, където ви показахме нечовешкото отношение на персонала към болните. Документи с невярно съдържание ли са епикризите, в които лечението остава само на хартия? И източвала ли е пловдивската психиатрия здравното министерство по този начин?

Пациенти лежали и то многократно в пловдивската психиатрия, без кракът им да е стъпвал там. Само по документи. Схемата е правена на гърба на болни хора от общинския комплекс за социални услуги „Свети Георги” в Пловдив, твърдят техни близки.

Слагат видеокамери в „Дома на ужасите“ в Пловдив

Някои от пациентите страдат от деменция, други от психични разстройства, трети са с умствена изостаналост.
За лечението им здравното министерство е плащало по минимум 600 лв. С допълнителни консултации, сумата е нараствала.

По документи Лиляна и София са пребивавали в този психичен център. “Тази епикриза не е вярна. Нито е лежала, нито нищо.Това за мен е фалшив документ и тая година и тоя месец, тя не е била изобщо в психичния център. За мен това е измама”, казва дъщерята на Лиляна.

Бой, унижения и жестоки наказания в дом за възрастни в Пловдив (ВИДЕО)

“Аз непрекъснато имам контакт с нея и изобщо тя никога не е постъпвала в лечебно заведение. A на всичкото отгоре, поне по 3-4 пъти, ако не и в повече, в зависимост от ангажиментите и от месеца, аз отивам и се виждам с нея”, коментира настойничката на София.

Близките на тези жени страдат от параноидна шизофрения. Живеят в социалния дом в Пловдив от самото му създаване. Оттогава досега не са наставяни в психиатрия, категорични са хората, които се грижат за тях. 

Нови разкази за тормоз и издевателства над възрастни хора в дома в Пловдив (ВИДЕО)

По документи обаче болните жени са лежали  по два пъти за около месец
, в острото женско отделение на психодиспансера в града. Решението да бъдат настанени фиктивно там, идвало от психиатърката в социалния дом- д-р Гергана Константинова, подозират близките.

„Аз отговарям за психичното състояние на пациента и когато виждам,че не е добре, съответно го изпращам където е необходимо”, коментира д-р Гергана Константинова.
Една от жените, приета и лекувана само на хартия, дори е под запрещение, разказа настойничката й.

В случая обаче, личните данни на жената не само, че са използвани неправомерно, но според епикризата, тя е подписала и декларация за информирано съгласие. Според епикризите, пациентите са лекувани от завеждащата на женското отделение в пловдивската психиатрия- д-р Даниела Ковачева. При първата ни среща психиатърката отказа да разговаря с нас.

Прокуратурата започва проверки във всички социални домове в Пловдивско

Твърди, че е блъскана и преследвана от екипа ни. „Не са лежали фиктивно, много ви моля, помолих ви
”, казва Ковачева. После психиатърката ни кани в кабинета си. Питаме как пациент под запрещение, подписва декларация за информирано съгласие. И как едновременно този човек е лежал на две места- в дома в Пловдив и в психиатрията.

Настойникът на тази жена, която е под запрещение, твърди, че не е излизала от там. В същото време, под документи се води, че е лежала тук два месеца и нещо?
„Значи няма как  тази жена да не е лежала тук.  Не мога да се сетя коя е”, коментира д-р Даниела Ковачева.

Уволняват виновниците за ада в пловдивския дом за хора с деменция

Да се лекуват само на хартия, докато са в  социалния комплекс „Свети Георги”, било порочна практика, разказва действащ социален работник. Знаело се от всички- управители и медицински сестри. Служителите често били карани да дават на листчета личните данни на болнолежащи.
nova.bg