/ Община Пловдив
Заместник-кметът Анести Тимчев се срещна с роднини на възрастните хора с деменция

Видеокамери ще бъдат поставени в общите помещения на Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в КСУ "Св. Георги" в Пловдив. Това стана ясно по време на среща на зам.-кмета по социалните дейности в община Пловдив Анести Тимчев с близки на потребителите от дома. Роднините приветстваха предложението му да излъчат свои представители, които също да следят работата в центъра.

Бой, унижения и жестоки наказания в дом за възрастни в Пловдив (ВИДЕО)

Община Пловдив предприема бързи и адекватни мерки, които да гарантират пълноценна грижа и човешко отношение към болните. Това каза още заместник-кметът по време на срещата. Над 25 роднини се отзоваха на поканата му за среща в социалното заведение, за да чуе тяхното мнение и препоръки. Той поднесе извиненията на общинското ръководство и ги запозна с продължаващите от десетина дни проверки след сигнала за груби нарушения на част от персонала.

Нови разкази за тормоз и издевателства над възрастни хора в дома в Пловдив (ВИДЕО)

Общината координира своите действия с прокуратурата, дирекция „Социално подпомагане“ и Министерството на труда и социалната политика. Заместник-кметът е разговарял по проблема с ръководствата на Медицинския университет и БЧК, които са готови да окажат съдействие. Лекари специалисти, психолози и медиатори ще се включват в разяснителна кампания сред  роднините и персонала за същността на заболяването. Обучени доброволци от БЧК ще посещават възрастните в центъра, за да им помагат и да ги разхождат. В Бюрото по труда вече е подадена заявка за набиране на професионални болногледачи.

Община Пловдив

Община Пловдив

„Ние ще създадем критерии за подбор, назначаване и атестация на персонала“, увери заместник-кметът.

Прокуратурата започва проверки във всички социални домове в Пловдивско

Повечето хора нямат оплаквания от грижите и са особено доволни от битовите условия в центъра. Роднините бяха категорични, че не искат „покрай мокрото да изгори и сухото“. Те настояха да не се уволнят болногледачи, които се отнасят добре с пациентите и се грижат със сърце за тях. Поискаха обучение и повишаване заплащането на персонала.

Уволняват виновниците за ада в пловдивския дом за хора с деменция

Близките на болните дадоха много добра оценка на дневния център, но сигнализираха за конфликт между отделни служители, който води до влошаване на атмосферата и до занижаване на хигиената.

Община Пловдив

Община Пловдив

Стана ясно, че е необходимо здравното обслужване да се подобри и да има присъствието на общопрактикуващ лекар, което да се грижи допълнително за болните.  Присъстващите споделиха, че срещата е била много ползотворна и решиха такива срещи да станат регулярни.