/ DarikNews
Уволнения чакат виновните за скандалния случай в дома за възрастни с деменция в Пловдив.

"Уволнение. Това очаква всички, които са проявили непрофесионално и нечовешко отношение към хората, които ползват социални услуги
. Изчакваме да дойде резултатът от проверката в Центъра за настаняване от семеен тип, ще съгласуваме действията си с директора на Дирекция "Социално подпомагане Надя Танева и ще наложим най-тежкото наказание. Ще бъдем безкомпромисни - категорично и веднага", заяви пред журналисти днес зам.-кметът по социални дейности в община Пловдив Анести Тимчев.

Прокуратурата започва проверка след сигнали за насилие в дом за възрастни в Пловдив

По думите му, още днес сутринта той е провел съвещание с всички работещи в социалните услуги в общината в Комплекса за социални услуги  „Св. Георги“, част от който е въпросният център. На съвещанието Тимчев е подчертал, че подобно поведение ще бъде много строго наказвано.

"Никой няма никакво право да проявява към друг човек подобно отношение, още повече, когато тези хора са възрастни, болни, самотни или в неравностойно положение. 

Аз самият, край моите родители, се докоснах до тези проблеми. Няма да толерираме управление, което не открива тези неща предварително, което не се грижи за това всички симптоми, показващи бъдещи подобни действия, да не бъдат отстранявани.

Няма да толерираме ръководители или изпълнители, които не се съобразяват с основните човешки изисквания и след това, с професионалните им задължения", допълни зам.-кметът. Той призна, че хората, които са вършили тези неща, не са идентифицирани и призова имената им да бъдат казани, за да се вземат спешни мерки. 

Управителката на дома за възрастни: Нямаме случаи на насилие

Зам.-кметът гарантира, че проверките в дома ще продължат звено по звено. "Лично бях на проверка в този дом и ще продължа да проверявам дейността там звено по звено. Лично ще направя проверка на всяка социална услуга и ще разговарям с всеки човек, който я осъществява, това е поръката на кмета Здравко Димитров", подчерта Анести Тимчев.

Той призна, че заплатите на социалните служители - болногледачи и социални работници, са много ниски. Санитарите вземали минимална работна заплата, а социалните работници получавали по 700-800 лв. месечно. Но добави, че има различни европейски програми, по които тези служители могат да бъдат обучавани и подкрепяни. 

Въпросните центрове от семеен тип за хора с деменция в КСУ "Св. Георги" са два и в тях пребивават общо 30 възрастни - по 15 във всеки дом. За тях се грижат общо 24 души - по 13 във всеки център.

"От тях 14 са болногледачите, а останалите са лекари, хигиенисти и социални работници.
На смяна работели по двама болногледачи в център", съобщи шефката на социалната дирекция в общината Веселина Ботева.

По думите ѝ, шефката на въпросния център, в който е документиран скандалният случай, в момента е в планиран отпуск. Тя обаче твърдяла, че не е имала представа за случилото се.

Бой, унижения и жестоки наказания в дом за възрастни в Пловдив (ВИДЕО)

Според директора на Общинската дирекция "Социално подпомагане" Надя Танева веднага след сигнала от социалния министър Деница Сачева е разпоредена проверка. Докладът е почти готов и ще бъде предоставен на Районната прокуратура.

В него се набляга на факта, че материалните условия, които предоставя община Пловдив, са изключително добри, но са констатирани някои нарушения. "Няма да коментирам този доклад засега" посочи Танева.

Тя апелира към всички, които се натъкнат на такива нечовешки действия на служители да се обръщат към Община Пловдив и Дирекция "Социално подпомагане".  Припомняме, че днес районната прокуратура в града под тепетата съобщи, че вече се е самосезирала по случая.