/ ThinkStock/Getty Images
До момента не са постъпвали сигнали от подобен тип, че има напрежение в екипа на този център, казаха от Общината
Прокуратурата започва проверка след сигнали за насилие в дом за възрастни в Пловдив.

"Ще решим въпроса със случая в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив по всички правила и ще оповестим мерките, кито ще вземем пред обществеността". Това заяви пред репортер на DarikNews тази сутрин ресорният зам.-кмет по социалните дейности и европроекти в Община Пловдив Анести Тимчев.

Управителката на дома за възрастни: Нямаме случаи на насилие

Той посочи, че Общината извършва своите проверки по случая, паралелно с тези на Агенцията за социално подпомагане и Министерствот она труда и социалната политика от самото начало, след получаване на сигнала. 

DarikNews научи, че скандалният случай е от дома за възрастни хора с увреждания „Св. Георги“, където се помещава общинската социална услуга. След сигнал до NOVA от близки на починала жена, в Центъра за настаняване от семеен тип в сряда, 15 януари, е влязла проверка на социалните и общината, проведена е и среща с персонала.

Изяснено е, че в рапортната книга на дома не е записано за нарушенията и грубото отношение, за които се разказва от социална служителка. Освен това тя не е сигнализирала за тях и пред ръководството на социалното заведение. Предстои да се изясни в какъв период са извършени документираните с видеоклипчета нарушения от служители на центъра.

Бой, унижения и жестоки наказания в дом за възрастни в Пловдив (ВИДЕО)

От пресцентъра на Община Пловдив пък обясниха, че предстои проверка на прокуратурата, която ще изяснява случилото се. От общинската дирекция "Социално подпомагане" обаче уточниха, че в прокуратурата тепърва днес ще бъде внесен доклада на Инспектората на Агенцията за социално подпомагане. 

От Районна прокуратура - Пловдив предстои също да оповести мерките, които ще бъдат предприети от нейна страна, поясниха за за DarikNews оттам. Впоследствие от пресцентъра на прокуратурата допълниха, че магистратите са се самосезирали и са разпоредили незабавна проверка по повод излъчения репортаж, в който са изнесени факти за грубо отношение към болни, настанени в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в гр. Пловдив. 

Проверката е във връзка с евентуално извършени престъпления по текст от Наказателния кодекс, който засяга това, че е изложено на опасност лице, лишено от възможност да се самозапазва поради безпомощност, престарялост или болест и, че не му е оказана помощ, като и за упражняване на принуда.

Районна прокуратура е разпоредила незабавната проверка да бъде извършена от служители на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР - Пловдив. 

750 са социалните служители, които работят за общинските услуги в Пловдив, а този център от семеен тип е създаден преди 4 години, заедно с още три подобни - два за хора с деменция и два за психично болни.

До момента не са постъпвали сигнали от подобен тип, че има напрежение в екипа на този център, казаха от Общината.
Очаква се в 12 часа да бъде даден нарочен брифинг за скандала.