Комисията за финансов надзор проверява и сделката за Цигарена фабрика Пловдив
Комисията за финансов надзор проверява и сделката за Цигарена фабрика Пловдив / netinfo

Комисията за финансов надзор /КФН/ започва проверка на сделките за продажбата от Булгартабак Холдинг АД, включително и тази за Цигарена фабрика Пловдив АД от 17 юли 2008 г.

Причината за тази проверка е във връзка с публикации в медиите и постъпили в институцията сигнали. Комисията ще изиска необходимите за целта документация и обяснения от Българската фондова борса и участвалите в сделките инвестиционни посредници.

 Както Дарик съобщи още снощи, участници на пазара алармираха, че при сключената на Българска фондова борса сделка продавачите са изпуснали възможността да вземат за предприятието цена, по-висока с 5 млн. лв., като според неуспели да въведат поръчките си, процедурата по продажбата е съмнителна.

Фабриката бе продадена за малко повече 30 млн. лв., като определеното време за сключване на сделката бе между 11:30 и 12:00 часа. Постигнатата цена на акция е 36.569 лв., което е повече от минимално обявената от инвестиционния посредник Еврофинанс АД. 

Сред кандидатите за купувачи по време на  търговска сесия на борсата са били пловдивските бизнесмени Георги Гергов и Ветко Арабаджиев, които са били готови с оферти над 40 лв. за акция. Те обаче не са успели да въведат поръчките си, тъй като сделката е била обявена за сключена 4 минути преди последния възможен срок, а именно 12:00 часа.

Според Гергов процедурата е опорочена и навява съмнения, че параметрите на сделката са определяни съобразно определен клиент.

По неофициална информация на Дарик радио купувач на Цигарена фабрика Пловдив e фирма близка до собствениците на "Винпром Пещера" АД.