Книга разкрива скандални факти за бележити българи
Книга разкрива скандални факти за бележити българи / dariknews.bg/ архив

Непознати факти от живота на Христо Ботев съдържа книгата „Те можеха да бъдат нобелисти" на литературния критик Йордан Каменов, съобщи за Дарик кметът на Калофер София Димитрова. Четивото ще бъде представено от 15 часа в Национален музей „Христо Ботев" в балканския град като част от празничната програма, посветена на 163-годишнината от рождението на поета-революционер. Книгата съдържа 16 есета за бележити български писатели, които, скандално или не, са се разминали с престижната литературна награда. Първото от тях е посветено на Христо Ботев, последвано от текстове за Иван Вазов, Захари Стоянов, Алеко Константинов, Тодор Влайков, Елин Пелин, Пейо Яворов, Симеон Радев, Йордан Йовков, Димчо Дебелянов, Гео Милев, Христо Смирненски, Емилиян Станев, Димитър Димов, Никола Вапцаров и Йордан Радичков.

От 18 часа в читалището с името на поета-революционер ще се проведе тържествено събрание и концерт на Представителния оркестър на Въоръжените сили със солисти Гуна Иванова и Райко Кирилов.

Утре от 8.30 започва празничния Богоявленски водосвет. От 11 часа е митинг-поклонението пред мемориалния комплекс „Христо Ботев". Пред паметника на поета-революционер ще бъде поднесен и гирлянд на славата.