Кметът на община Марица: Пловдив може да се развива на изток към Хасково
Кметът на община Марица: Пловдив може да се развива на изток към Хасково / Снимка: Виктор Кадири, Дарик Радио Пловдив
"Дарик кафе"
81647
"Дарик кафе"
  • "Дарик кафе"

"Ако Пловдив среща трудности с териториалното си разширение и няма накъде да се развива, може да го направи на изток към Хасково, а не чрез присъединяване на община Марица и Родопи". Това предложи в ефира на Дарик кметът на община Марица Димитър Иванов.

Той заяви, че е твърдо против присъединяването към община Пловдив и по думите му, жителите на община Марица също подкрепят тази позиция.

„Подобно сливане ще вдигне данъците в общината и ще загубим правото си да кандидатстваме за средства по програмите за селските райони. Освен това, дори да издигнем общински съветници и те влязат в Общински съвет, ще бъдат безгласни букви “, посочи Иванов.

Кметът отбеляза, че идеята за това сливане е продиктувано от желанието да се използват големите индустриални зони на община Марица.

„На никой не му трябват калните улици и тротоари на общината, а инвестициите, които при евентуално сливане ще бъдат приобщени към големия град“, каза още Иванов.

Кметът на община „Родопи“ коментира в ефира на Дарик, че въпросът с обединението на общините не стои на дневен ред в последните години за жителите на "Родопи".

Той лаконично отбеляза, че плюсовете и минусите при евентуално обединение на Родопи с пловдивска община са много, но не представи категорична позиция дали подкрепя или не подобно сливане. Въпреки това даде за пример провалилия се референдум в село Ягодово през 2012 година.

Повечето от представителите на всички политически сили, които излъчват кандидати за кмет или подкрепят вече издигнати кандидати, са на мнение, че общините „Марица" и „Родопи" трябва да се присъединят към Пловдив. Над 260 общини за страна като България са твърде много и трябва да се мисли за промяна на териториалното деление, смятат още местните политици. Според тях това е единствения шанс градът да продължи да се развива, защото липсата на територии сериозно ограничава възможностите за привличане на инвестиции. Част от политиците обаче изтъкват и резервите си към едно евентуално сливане.

/Какви са мненията "за" и "против" от обединението между трите общини, може да чуете в прикачения аудио-файл/