Първа по рода си операция спаси живота на двегодишно дете
Първа по рода си операция спаси живота на двегодишно дете / снимка: sxc.hu
Съученици на момчето събират пари за трансплантацията

От снощи всички групи във Фейсбук, където членуват и пазарджиклии, бяха залети с ново и изключително затрогващо предизвикателство. Деца от гимназия „Иван Аксаков“ са се сговорили и хвърлят ръкавицата на всички свои съграждани с една лесно изпълнима идея: ако всеки тази седмица се лиши само от едно кафе и дари спестеното левче, ще се съберат предостатъчно пари, за да бъде спасен Илиян Солтариев.

Той е едва на 16 и спешно се нуждае от трансплантация на бъбрек. В четвъртък ще навърши 17, а за рождения си ден си пожелава само до следващия вече да не е зависим от апарата за хемодиализа. Семейството му отдавна води кампании за набиране на средства за операция в Беларус, струваща 126 000 лева. Малкото му братче Калоян си пожела за Коледа „бате да оздравее“, а трогателната снимка с написаното на лист желание докосна сърцата на мнозина. До момента са събрани 100 000 лева, необходими са още 26 000.

В Пазарджишко живеят 300 000 човека. Всеки от тях може не само да изпие едно кафе по-малко, но и да отиде на работа или на училище пеш. А спестеното левче да дари за спасяването на Илиян.

Прозрачни 10-литрови бутилки от минерална вода, превърнати в касички, вече са поставени до входа на гимназията. Така ще се вижда колко бързо нараства купчината еднолевови монети и колко души са склонни на този важен жест. Ученици от всички класове ще обхождат и институциите, където ще занесат писма със същия призив – всеки служител да отиде до училището им и да пусне своето левче в бутилката.

помогнете, за да може Илиан да живее
netinfo

Който иска, може да подкрепи Илиян в борбата му за живот, като изпрати дарителски SMS с текст на латиница DMS ILIAN на номер 17 777. Дарителската му сметка е:
Общинска банка АД
IBAN: BG72 SOMB 9130 1060 5311 01
BIC: SOMBBGSF
Титуляр: Илиян Красимиров Солтариев

От чужбина помощта за Илиян може да се изпрати на PayPal: DesiDeliivanova1@gmail.com.