Изнасят ужасяваща статистика за опасно интернет съдържание
Изнасят ужасяваща статистика за опасно интернет съдържание / Dariknews.bg

Първи европейски форум за защита на децата в интернет ще се проведе в Пловдив. Целта на срещата е да се инициират законодателни промени във връзка с престъпленията в мрежата. Да се създаде стратегия за работа по превенция, свързана с достъпа на подрастващите до опасното съдържание в интернет.

Организатори на събитието са Сдружение за безопасен интернет „В мрежата" и делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Педофилите вече нямат спирка. Опасни типове създават фалшиви профили в сайтове за запознанства и социални мрежи и дори се представят за популярни личности с идеята да достигнат по-лесно до потенциални жертви. Точно такъв случай е разкрила седмокласничка от пловдивско училище, участвала в анкетата на сдружение за безопасен интернет "В мрежата". Момичето дори се е отзовало на срещата, но по щастливо стечение на обстоятелствата е объркала часа, а после сама е разкрила, че се е  оплела в мрежата на интернет маниак. Този и куп подобни случаи са описали анонимно деца от гимназии и основни училища.

Членовете на сдружението, предимно журналисти, ще оповестят резултатите от анкетата. Допитването е направено сред 300 непълнолетни, а отговорите на децата ще анализират евродепутатите Илияна Йотова и Филиз Хюсменова, висши полицаи, представители на прокуратурата, психолози, учители и директори на училища, родители.

1/3 от анкетираните деца са имали достъп до опасно съдържание в интернет, а близо 20% - директен контакт с хора с нечисти помисли. Повечето от допитаните използват компютрите си средно 4 часа дневно и почти никой от тях не знае към кого да се обърне, ако стане жертва на кибер престъпление.

На форума ще бъдат представени ужасяващи порнографски кадри с участието на деца, заснети свободно в български сайт за запознанства в интернет.