Избираме кои любими парчета да влязат в Книгата на песните на Европейския съюз

European Union Songbook
European Union Songbook
До 18.06.2018 г. всички български граждани могат да гласуват за избора на шест песни, които ще представят страната ни в първата „Книга на песните на Европейския съюз“. Организатор на проекта е неправителствената организация European Union Songbook с основател датчанинът Джепе Марслинг. 

"Книга на песните на ЕС" е новаторска идея, която цели да изрази вкусовете на хората от различните страни, членки на Съюза. Според организаторите това ще спомогне всяка страна да изяви собствения си музикален вкус и да се опознаем по-добре взаимно. Гласува се за шест  категории песни, популярни и обичани в съответната страна: любов; природа и сезони; свобода и мир; народни песни; песни за вярата и детски песни.

До момента над 23 000 души от 13 страни членки вече са гласували за песните, които да представят страните им. Българите са 14-тата подред европейска нация, която дава своя музикален вот. 

Първото издание на "Книга на песните на ЕС" е предвидено да излезе през 2019 г. на Деня на Европа - 9 май. В сборника ще бъдат отпечатани 162 песни на националния им език и на английски език - в две колони една до друга.

За финален редактор на „Книга на песните на Европейския съюз“ за България е определена проф. д-р Т. Шекерджиева - Новак, зам. ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. 

Гласуването вече се провежда онлайн на сайта www.eu-songbook.org, като българите определят своя избор на подготвени бланки на български език.