Градът ще  светне след пълна промяна
Градът ще светне след пълна промяна / netinfo
Над 80 процента от кабелната мрежа на осветлението в града се нуждае от подмяна, това стана ясно след направената инвентаризация на уличното и парковото осветление в града.

"Има и спешни зони, където въобще няма прекарана такава мрежа и липсва осветление", обясни зам. кметът Георги Григоров. Като примери той посочи парка в кв. Коматево, „Лаута”, както и подлезите, които не са дадени на концесия – на бул. „Цариградско шосе” и „Ландос”, както и на бул. „България” след колелото на панаира.

Община Пловдив ще възложи на Технически университет София да изработи предварително задание за проектиране на цялостна рехабилитация и развитие на уличното и парково осветление в града. Григоров ще поиска от районните кметове допълнителни справки за обектите, които до момента нямат осветление, за да бъдат също включени в проектирането.

Общината ще възложи за разработване и още два важни проекта - за контрол и управление на транспортните потоци в града, в това число и на градския транспорт, както и за изграждане на оптична мрежа за електронна комуникация между всички общински институции, които са разположени на различни места в града.

Григоров се надява тези проекти да получат финансиране от структурните фондове или директно от Брюксел по програми извън тези фондове, от които общините могат да получат грантово финансиране до 60 – 80 процента от стойността на проекта.