Фолклорен фестивал събира хора със специфични способности
Фолклорен фестивал събира хора със специфични способности / © Маргарита Петрова,Дарик радио

Над 860 човека от 52 български общини се очакват днес и утре да вземат участие в Национален фолклорен фестивал на хора със специфични възможности.Събитието е под наслов „В планината на Орфей – 2015“, а чуждестранното участие ще е от Гърция и Македония.

Домакин на фестивала е Смолян, а организатори на четвъртото издание са фондация "Център за устойчиво развитие, образование и напредък" и общинските организации към съюза на инвалидите в Неделино и Златоград.

Идеята на организаторите е хората със специфични потребности да изявят таланта си на сцена, да осъществят социални контакти помежду си и да се докоснат до неповторимия български дух, съхранен в песните, танците и обичаите.

Освен изявите на сцена, в рамките на тези два дена, във фоайето на РДТ „Николай Хайтов“ ще се проведе и изложба-базар с ръкоделия и предмети,изработени от хора с увреждания. Професионално 5-членно жури с председател Валя Балканска ще оценява изпълненията.

Официалното откриване на фестивала е от 11:00 часа на Амфитетъра, Нов център. Организаторите очакват около 3000 гости от страната и чужбина. Фестивалът е под патронажа на евродепутата Владимир Уручев и кмета Николай Мелемов в Смолян.