затвор
затвор / ThinkStock/Getty Images
Пет години лишаване от свобода получи бившият адвокат на Община Ракитово Лука Бельов, а зам.-кмета на градчето в мандата от 2007 до 2011 година Момчил Арнаудов и настоящ зам-председател на Общинския съвет е осъден на две години затвор. Освен това Бельов е лишен от адвокатски права, също за срок от 5 години, реши Окръжният съд в Пазарджик.

Процесът срещу двамата започна през 2016 година, като дотогава обвиняема беше само кметицата на Ракитово през същия мандат Емилия Еленкова, но в хода на делото бяха подведени под отговорност заместникът й адвокатът на общината. Интересна подробност е, че те се явяват като свидетели в процеса срещу нея, тя пък дава показания по делото срещу тях. След дълго протакане поне единият казус завършва с решение на първа инстанция, което обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловдив. 

Бельов е обвинен, че от 3 декември 2009 до 8 април 2010 година е присвоил 144 550 лева. Те трябвало да бъдат преведени на общината за частично платен, но неизпълнен от пловдивското дружество „Инжстрой инвест” договор за изграждане на подпорна стена. Спорът стигнал до частния съдия-изпълнител Величко Апостолов. Вместо номер на общинската сметка, Бельов посочил своя лична, по която била извършена транзакцията. После подсъдимият прехвърлял различни суми по друга своя разплащателна сметка, откъдето ги теглел – пак на части, за да не се налага да декларира произхода им.

Арнаудов пък е подведен под отговорност за абонаментен договор за правна помощ, сключен с Бельов на 20 октомври 2009 г., докато е замествал отсъстващата към момента кметица Емилия Еленкова. Не го е съгласувал с юрисконсулта на общината. В контракта е предвидено месечно възнаграждение от 1030 лева, а отделно за всяко явяване на дело са му изплащани хонорари между 250 и 22 763 лева. Така са нанесени щети на общинския бюджет за 76 454 лева. В обясненията си Арнаудов се оправдал, че не е чел договора, който е подписал. Известно е обаче, че е бил член на комисията по избора на победител измежду кандидатствалите в конкурса няколко дружества.