Доспатско село плаши с протести заради неизплатен тютюн
Доспатско село плаши с протести заради неизплатен тютюн / pixabay.com

Жителите на доспатското село Црънча, заплашват с протести, ако до дни не им бъде изплатен тютюнът. Това става ясно от разпространено открито писмо. В него 27 семейства заявяват, че вече 9 месеца чакат да им се изплати тютюнът от реколта 2015г.

„Напрежението е голямо, хората са изнервени и то съвсем разбираемо, и може да се стигне и до блокиране на пътища“, коментира кметът на родопското село Юли Делибашев.

„Ние, производителите на тютюн в село Црънча, открито заявяваме, че ще стигнем до стачни действия ако държавата не ни подкрепи в законните ни права да си получим парите за над 20 тона тютюн реколта 2015 г., предаден от село Црънча на Михайлидис" ЕАД – Сандански“, се казва в откритото писмо, което е адресирано до Народното събрание, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на земеделието и храните Десислава Танева и до омбудсмана Мая Манолова.

Според кмета на населеното място, хората имат да получават общо около 10 хил.лв.

Крайният срок за изкупуването и разплащането на тютюна е бил 30 март т.г., реколтата е била прибрана от фирмата изкупвач, но до този момент не е платена.

„Зимата настъпва, скоро започва и новата изкупна кампания. Хората нямат средства, за да пращат децата си на училище и да им осигурят нормално съществуване с труда си през тежките зимни месеци“, се казва още в писмото.

Според хората, представителите на фирмата се укривали от тях и от общинските власти.

„Положението вече е нетърпимо! Нарушават се редица закони на държавата, включително и правата ни по Конституция. Апелираме за незабавни действия от страна на държавата за защита на нашите права! Искаме нашият глас да бъде чуван не само на избори!“, се казва още в исканията на жителите от Црънча.

В родопското село постоянно живеят около 550 човека, като около 200 работят и живеят в чужбина.