болница
болница / ThinkStock/Getty Images
Дискусия на тема: „Ранен достъп до ревматолог – европейски препоръки“ се провежда днес в Пловдив. Тя е инициирана от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит. Събитието започва в 10:00 ч. в залата на ДКЦ-1 и има за цел да информира обществото в процеса на ранния достъп до получаване на диагноза и започване на адекватно лечение, което да доведе до по-качествен живот на пациентите.
 
Ще бъдат представени практиките в другите европейски страни и препоръките на Европейската лига за борба с ревматизма. В момента над 2000 души от Пловдив и региона са застрашени за тяхното лечение, тъй като се обмисля създаването само на една централизирана комисия в София, която да отпуска медикаментите на пациентите с ревматични заболявания от цялата страна. Затрудненията са свързани с трудната подвижност на пациентите, нуждата от придружители, транспортни разходи, отсъствие от работа и др. рискове.
 
В същото време Пловдив разполага с 4 клиники по ревматология, които провеждат лечение на ревматични заболявания и последващо проследяване. В града заседава и Експертна лекарска комисия за ревматични заболявания, която обаче след промените ще загуби своите функции, алармират от Асоциацията. На форума ще бъдат набелязани важни точки от ревматолозите и пациентите, които да послужат в последваща кръгла маса по проблема в НЗОК.