Диабетът покосява все по-често деца
Диабетът покосява все по-често деца / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Светла Алексиева за българите, болни от диабет
76261
Светла Алексиева за българите, болни от диабет
Елисавета Котова за диабета при децата
Вили Начева от РЗИ със съвети за хранителен режим
  • Светла Алексиева за българите, болни от диабет
  • Елисавета Котова за диабета при децата
  • Вили Начева от РЗИ със съвети за хранителен режим

500 хиляди българи са с диагноза диабет, а други 200 хиляди все още не са диагностицирани, но притежават специфичните за болестта симптоми. Това казва в интервю за Дарик радио председателят на управителния съвет на Българска асоциация „Диабет“ Светла Алексиева по случай Международния ден за борба с болестта, който се отбелязва днес, на 14 ноември. Тя бе категорична, че с всяка изминала година възрастовата граница на заболелите става все по-ниска.

Около 2000 са децата до 18-годишна възраст, покосени от тихия убиец в страната, 300 от които са в Пловдив.

/Повече по темата, чуйте в прикачените аудио-файлове/

По последни данни от диабет заболяват дори бебета на няколко месеца, каза пред Дарик председателката на Националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котова.

Никой не може да каже какъв е първоизточника на диабета, но фактори за появата му безспорно са околната среда, обездвижването и липсата на балансирано хранително меню.

Липсата на изградени навици на хранене вкъщи води до това, децата да ядат некачествена храна навън, а физическите упражнения все по-по-често отсъстват от ежедневието на децата, категорична бе Котова.

Международната Диабетна Федерация препоръчва умерена физическа активност – бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Редовно ходене поне 30 минути дневно снижава риска от диабет до 40%. Изследванията категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

ІV –та Национална конференция на децата и младите хора с диабет ще се проведе в Пловдив по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, каза за Дарик Елисавета Котова. Мотото на Световната диабетна асоциация (IDF) тази година е „Диабет: Здравословното хранене започва със закуската”. В рамките на три поредни дни (14,15 и 16 ноември 2014 г.) ще  съберем на едно място членовете на нашата асоциация от цялата страна – деца, младежи, техните родители, водещи лекари - специалисти, наши съмишленици и приятели, за да поговорим за важните аспекти в борбата с коварното заболяване – диабет.

Диабетици и доброволци сформираха днес голям син кръг, символ на борбата с диабета пред фонтана на пл. „Акад. Николай Хайтов” в Асеновград и други 19 града в страната.

Диабетът покосява все почесто деца
netinfo

Целта на организаторите на кампанията „Диабет-утре може да си ти” е да бъде привлечено общественото внимание към това сериозно заболяване и застават зад следните искания:Реимбурсация на консумативите за инсулиновите помпи за деца и млади хора, увеличение на средствата за профилактика на диабета и усложненията му, отпадане на протоколите за предписване на инсулин, както и стартиране на диабетния регистър.