дело
дело / netinfo
Съдебният процес, воден срещу бившата кметица на Ракитово Емилия Еленкова по обвинение в длъжностно присвояване на обществени пари, тръгва от изходна точка. За този развой се разбра при поредното заседание. Причината – пенсионирането на съдия Георги Веселинов, който бе съдия-докладчик пир старта на процеса.

Новият председател на съдебния състав – Коста Стоянов, протоколно предложи казусът да се гледа по съкратената процедура, но подсъдимата не прие.  Заседанието трая броени минути, в които Община Ракитово бе конституирана като граждански ищец със защитник адвокат Стоян Парпулов.

Така работата започва буквално от нулата, като на следващото заседание, насрочено на 19 декември ще бъдат разпитани първите 12 от общо около 50 свидетели. После – експерти и вещи лица.

Съдебната сага започна на 23 март 2016 година с фалстарт – над 30 свидетели се явиха за разпит в залата, но не и екскметицата, която извини отсъствието си с болничен. Оттогава досега са минали 12 заседания, поне половината от които се провалиха ту заради болнични на Еленкова или на защитничката й, ту заради неотложни ангажименти на адвокатката, ту заради нередовно призоваване или отсъствие на някой от свидетелите, сред които са бившият кмет на Пазарджик Иван Колчаков, зам.-кметът на Ракитово в мандата на Еленкова Момчил Арнаудов и тогавашният адвокат на институцията Лука Бельов. Арнаудов и Бельов пък са подсъдими по друго обвинение за длъжностно присвояване по време на мандата на Еленкова, като в процеса срещу тях тя пък е свидетел. Стигна се до заплахи от съдия Веселинов да промени мярката за неотклонение на обвиняемата от парична гаранция в постоянно задържане под стража, а Бельов и Колчаков отнесоха глоби от по 200 лева и бе разпоредено довеждането им със съдебна охрана.

Еленкова е обвинена в престъпление по служба. Според събраните до момента данни, в периода от 18 август до 8 септември 2011 година като кмет на Ракитово е сключила договори, с които е нанесла значителни щети на общинския бюджет – 256 297 лева, с цел да облагодетелства две фирми.

Разследването по случая започна през 2015 година. В момента Еленкова е на свобода под парична гаранция от 20 000 лева. Делото е взето под специален надзор от Окръжната прокуратура в Пазарджик и Апелативната в Пловдив.

Първите три договора са по проект за реконструкция на пътя Дорково-Дъното и на спортната зала в Костандово. Те са подписани, преди
да е отпусната безвъзмездна парична помощ от ДФ „Земеделие” и без да е осигурено друго финансиране. Договорите са били за изготвяне на документация за провеждане на открит конкурс по реда на ЗОП, за избор на изпълнител, за управление и отчитане на дейностите по проекта и за упражняване на строителен надзор на обекта. Същите не били вписани по надлежния ред в регистрите и архива на Община Ракитово и преди сключването им не била проведена процедура по събиране на три оферти.

Според обвинението, на 2 септември 2011 година са сключени още 2 договора по 2 проекта за основен ремонт на сградата на Градска баня в Ракитово, включително на водопроводната, канализационната, електрическата и отоплителната инсталация. За тяхното изпълнение също не е било осигурено финансиране, договорите не били вписани в регистрите и архива на Община Ракитово и преди сключването им не е била проведена процедура по събиране на три оферти.

Разследването установява, че от деянието са настъпили значителни вредни последици - имуществени в размер на 256 297 лева (присъдени суми за заплащане от общината по осъдителни решения), и неимуществени - смущения в нормалното функциониране на органа на местна власт и управление, компрометиране на авторитета му и разколебаване на доверието на гражданите в него.