замърсената река Мечка
замърсената река Мечка / netinfo
Случаят със замърсяването с фекалии на река Мечка до Първомай и наличието на мъртва риба във водата ще бъде предаден на Окръжна прокуратура-Пловдив. Това съобщиха от Районната инспекция по околна среда и вода (РИОСВ) в Пловдив. За проблема Дарик алармира още вчера.
 
Жители от района на квартал Дебър са алармирали за състоянието на водата на реката - мътна, с бяла пяна, силна миризма и умряла риба. Зам.- кметът на Община Първомай Ружди Салим разказа в ефира на Дарик, че замърсяването идва от село Леново, където ферми изхвърлят отпадъците си в реката, когато се вдигне нивото на водата.

Умряла риба изплува от река Мечка край Първомай

„Става въпрос за оборски тор, който попадайки във водата, изгаря кислорода и рибата умира", обясни той. 

Сигналът до РИОСВ-Пловдив за замърсяване на реката в рамките на населеното място с фекалии от краварниците в село Леново е подаден от кмета на Поройна Петко Налбантов.
 
Експерти от РИОСВ-Пловдив, Басейнова дирекция и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда са извършили проверка на фермите в района.
 
Мястото на замърсяването е локализирано - това е дерето на река Леновска, приток на река Мечка. Взети са проби. Направен е опит да се открие източникът на замърсяването, но поради лоши климатични условия и липса на достъп, същият не е открит до момента. Изпратено е писмо до кмета на община Асеновград за предприемане на спешни действия за установяване на причинителя на замърсяването и за прекратяването му.

Очакват се да станат ясни резултатите от взетите проби от Регионалната лаборатория в Пловдив.