/ getty images

Историците още спорят по въпроса, от кога датират залозите или първите форми на хазарт. Едни са на мнение,че залаганията са започнали в Китай, други в родината на съвремените Олимпийски игри - Гърция, а трети приемат, че началото е поставено в Древен Рим.

Спортовете, на които се е залагало са доста по-различни от днешните. Състезателите са участвали в надпреварата с пълно бойно снаряжение, а дисциплините са наподобявали битки.

Първите залози от съвременен тип се появяват в Англия. В началото на 18 в. в покрайнините на Лондон се провеждат конни надбягвания, наблюдавани от хиляди зрители. Именно там се заражда букмейкърството, което в последствие обхваща цяла Англия. В края на 19 в. тласък за развитието на залаганията дават новите отборни спортове - футбола и ръгбито.

Днес залаганията са се превърнали в световен феномен. Букмейкърите отделят най-голямо внимание на футбола, но залози се приемат за всички практикувани спортове. Диапазонът на залаганията е практически неограничен.

Можем да пробваме своите умения да познаваме в различни и неочаквани събития от сферата на политиката, икономиката, шоубизнеса и др. Например дали ще има сняг по Коледа, кой ще вземе наградите „Оскар”, как ще се казва наследникът на херцозите на Кембридж Уилям и Катрин.

Залозите вече са насочени към широк кръг от хора с различни интереси и теми от живота. С появата и развитието на интернет голяма част от залозите   се правят онлайн. Всеки може да заложи в офиса, возейки се в автобуса или гледайки от дивана телевизия. Едни от най-предпочитаните сайтове за залози онлайн у нас са тези на Betfair и Efbet.

Независимо коя е родината на залаганията, тя ни е оставила едно наследство, надживяло събития и епохи - страстта да предвиждаме и познаваме бъдещето.

Списък с водещите букмейкъри за България може да намерите на адрес: https://betenemy.com/bukmeikari