Биологическият факултет призна матурите постфактум заради незаети бройки
Биологическият факултет призна матурите постфактум заради незаети бройки / netinfo
Около 150 свободни места без чакащи за тях кандидат –студенти има в класическите природоматематически специалности на Пловдивския университет “Пасий Хилендарски”, съобщи заместник-ректорът по учебната част доц. Запрян Козлуджов.

Биологическият факултет, който досега не признаваше матурите като вход, ще приема с оценки и от тях, и от други вузове, обяви доц. Козлуджов. Около стотина са бройките, които могат да останат незаети в специалностите „Биология”, „Биология и химия” и “Екология и опазване на околната среда”.

Другите специалности, за които няма достатъчно желаещи тази година, са “Химия” - редовно и задочно, и “Химия и физика”. В тях непопълнени могат да останат близо 50 места, ако до края на седмицата няма нови кандидати, които допълнително подават документи.

Единични незаети бройки има в хибридните филологически специалности “Български и немски”, “Български и френски” или “Български и испански”, но те ще бъдат запълнени на трето класиране.


Над 4000 кандидат-студенти, издържали изпитите в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, чакат третото класиране, което ще бъде обявено в петък следобед. До четвъртък /включително/ трябва да приключи записването след второто подреждане. След първо класиране в 64-те специалности на ПУ реално са записани 1100 студенти, а 900 кандидати са декларирали изчакване на следващо. До 9 единици достигат на второ класиране разликите в баловете на момичета и момчета за една и съща специалност. Тази голяма “ножица” е валидна дори и за “Психология”, която е сред най-желаните специалности, даде пример доц. Козлуджов. Там на второ класиране мъжете влизат с 25, 50, но на жените им трябват поне 33, 50.