Австрийци дариха 2500 евро за Комплекса за социални услуги „Свети Георги”
Австрийци дариха 2500 евро за Комплекса за социални услуги „Свети Георги” / снимка: ОбС - Пловдив

2500 евро дариха група австрийски бизнесмени за Комплекса за социални услуги (КСУ) “Свети Георги” в Пловдив. С парите ще се финансира строежът на нова оранжерия в комплекса, съобщиха от общината.

До дарението се стигна, след като председателят на Общинския съвет в Пловдив арх. Илко Николов запознал  членовете на MMMLQuarries”  с дейността на комплекса и необходимостта да се изгради оранжерия на неговата територия.

Идеята ни е чрез отглеждането на зеленчуци и цветя в оранжерията  възпитаниците ни да имат реална възможност да тренират уменията си, които придобиват в Центъра за професионално обучение към комплекса. Там те се обучават по специалностите готварство, цветарство, строителство, мъжко и дамско шивачество. Продукцията, която ще се произвежда в оранжерията, ще подсигурява и пресни продукти наше производство за кухнята в комплекса, обясни директорът Апостол Делев.

По думите му, необходимата сума вече е набрана, 1/3 от която е дала общината. В скоро време ще се започне и строителството, което ще приключи до началото на септември.

Комплексът за социални услуги „Свети Георги” в гр. Пловдив бе разкрит с решение на Общинския съвет през 2010 г. Той  обединява съществуващите социални услуги Социален учебно-професионален център, Дневен център за възрастни хора с увреждания, Център за социална рехабилитация и интеграция, Преходно жилище за хора с умствена изостаналост и Защитено жилище за хора с психични разстройства, като към Комплекса функционира и Център за професионално обучение. Услугите, концентрирани в рамките на КСУ, обхващат широк кръг от най-уязвимите членове на нашето общество – деца и лица с ментални, сензорни и физически увреждания, деца и лица в риск, социално слаби, хора, лишени от родителски грижи, лица със специални образователни потребности.