Артвандализъм и #ОСТАВКА в общинския съвет на Пловдив (ВИДЕО)
Артвандализъм и #ОСТАВКА в общинския съвет на Пловдив (ВИДЕО) / снимка:Виктор Кадири/ Дарик Пловдив

Художникът Емил Миразчиев изписа със спрей #ОСТАВКА на стъклото на входа на общинския съвет в Пловдив. Акцията му е реакция срещу политиката на община Пловдив по отношение на културата, както и срещу зам.-кметът Стефан Стоянов.

Миразчиев бе категоричен, че регламентът за финансиране на събития в Културния календар на Пловдив е направен единствено и само в услуга на Асен Асенов, за да могат фестивалите му Едно да взимат по 300 хил.лева от общинския бюджет. Художникът беше категоричен, че Асенов не разбира нищо от култура и е готов да го докаже в дебат.

„Да, понякога фестивалите му имат попадения, но те са случайни и въпреки него“, заяви пред журналисти Емил Миразчиев.

Той бе категоричен, че никой не може да спре Асенов да прави фестивали в Пловдив, но категорично трябва да му бъдат спрени парите. На същото мнение е и Снежана Фурнаджиева от Дружеството на пловдивските художници. Пред общинските съветници тя заяви, че ако две от събитията на Едно бъдат отрязани, а финансирането му от община Пловдив се намали с 80%, тогава ще може да се говори за развнопоставеност между него и останалите творци в Пловдив.

В местния парламент е внесена подписка конкретно срещу Асенов, в която са се подписали над 300 човека от културните среди на Пловдив. Според тях поведението и дейността на Асен Асенов уронват престижа на града. Подписаните искат общината да спре финансирането на проектите на Едно, защото те подменят истинските културни стойности на бъдещата Европейска столица на културата.

Въпреки това, след гласуване на промените в Културния календар, парите за фестивалите Едно се намаляват едва с 10 хил.лева. За сметка на това по-малко пари ще получат София филм фест, Дни на музиката в Балабановата къща, Сцена на кръстопът, Нощ на музеите и галериите. Вероятно изцяло ще отпадне и Световното първенство по бийтбокс, за което бяха предвидени 50 хил.лева, но парите се режат на 30 хил. От календара изцяло отпадат "Пет минути Пловдив" на Камен Воденичаров, "Горещ афиш с ..." на Никола Шопов и "Панорама : Великия Чарли Чаплин в Античния театър" на Христо Дерменджиев.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК