Пламен Панчев, Лалка Златанова, Красимир Кирков и Красен Кръстев в студиото на Дарик
Пламен Панчев, Лалка Златанова, Красимир Кирков и Красен Кръстев в студиото на Дарик / ДАРИК РАДИО
инициират анкета за нужните кадри на бизнеса
95104
инициират анкета за нужните кадри на бизнеса
  • инициират анкета за нужните кадри на бизнеса
Мащабно проучване за търсените млади специалисти и квалифицирани кадри от компаниите, които са част от най-голeмия икономически район в България, ще бъде направено от Клъстер "Тракия икономическа зона". Проблемът с липсата на служители и работници, които имат необходимите знания и опит, е основен за бизнеса в Пловдив и региона. През последните години 140 фирми от цял свят са инвестирали в ТИЗ над 1 млрд. евро. Очакванията са през 2018-та година те да се увеличат с още 100 - 200 мнл. евро, прогнозира в ефира на Дарик радио инж. Пламен Панчев председател на клъстера.

Образователната система в България е в колапс и всички отделяме допълнителни средства за обучителни програми, коментират представителите на големите компании. Според тях специалностите в професионалните гимназии и висшите учебни заведения трябва да отговарят на търсенето на бизнеса. "Не може 52 университета в България просто да бълват кадри, чиито знания не отговарят на написаното в дипломите или просто не се търсят такива", коментира ръководителят на отдел "Човешки ресурси" в "Либхер Хаусгерете Марица" Красимир Кирков. 
"Наложителна е сериозна намеса на държавата, защото ако не се реши проблемът с човешкия потенциал, националната икономиката ще стагнира", категоричен е и управителят на "Мекалит България" Красен Кръстев. 

Целта на проучването е да покаже кои отрасли се развиват приоритетно и какви специалисти се търсят най-много. След като бъдат направени необходимите анализи, те ще бъдат предадени на министерствата на икономиката и на образованието, уточни още инж. Панчев.