/ Дарик архив
залесяване
94994
залесяване
  • залесяване
655 дка общинска земя ще бъдат залесени в рамките на пет години и превърнати в парк, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. Територията е в покрайнините на града, западно от Гребния канал. Стойността на проекта е 4 млн. и 632 хил. лв. Програмата ще се изпълнява поетапно в четири подзони, като първата, чиято площ е 130 дка, се очаква да бъде облагородена до година и половина.

Във всички подзони има растителност, но голяма част от нея са саморасляци или паразитни растения. Облагородяването на територията включва засаждане на подходящи дървета за регионалните природни условия – дъб, ясен, явор, липа, върба, чинар и др. Ще се изграждат алеи, както и кътове за отдих.

Със 70 декоративни дръвчета доброволци разшириха парк „Лаута”

За да се стигне до желания краен резултат обаче, ще трябва да се мине през няколко стъпки. Зоната ще бъде заградена, ще има входно-изходни пунктове, ще бъде поставена и охрана. Предстои изграждане и на поливна система, а водата ще бъде хваната от река Първенецка.

По думите на Иван Тотев, това е най-мащабната програма за залесяване в най-новата история на града. Предстои конкурс за избор на изпълнител.

Позитивите от облагородяването на четирите подзони са увеличаването на зелените площи в Пловдив, както и спирането на потока от фини прахови частици, който нахлува в целия град заради западния вятър.  

Чуйте повече и от приложеното аудио.