100 рейса не спазиха срока за GPS-ите, превозвач пита за смисъла
100 рейса не спазиха срока за GPS-ите, превозвач пита за смисъла / netinfo
Само 147 автобуса от общо 260 в градския транспорт на Пловдив са снабдени с GPS-устройства до изтичането на крайния срок днес, поставен от кмета Славчо Атанасов. Изпълняващият длъжността му заместник Петко Атанасов разпореди до края на седмицата системата да бъде монтирана във всички рейсове, дори това да налага извънредна работа на служителите от фирма “Аврора”, която изпълнява поръчката.

На ден могат да се оборудват максимум 10 автобуса, казаха запознати с технологията. За устройствата фирма “Аврора” ще получи без конкурс близо 99000 лева, тъй като GPS-ите с единична цена 380 лева се внедряват за сметка на транспортните фирми. Отделно всеки месец ще получава такса от трийсетина лева за всяко устройство. Парите не са проблем, притеснени сме за смисъла от въвеждането на системата, тъй като общината не санкционира фирма “Градски транспорт” за неизпълнените от нея курсове, коментира шефът на “Хеброс бус” Веселин Дошков. Той припомни, че преди 2 седмици по разпореждане на кмета на “Градски транспорт” бе изплатен пълния размер субсидии и компенсации, макар изпълнението на курсовете да бе 67%.

В прокуратурата пък тече проверка за възлагането на поръчката за изграждане на диспечерски център за следене на автобусите. Тя бе образувана, след като разследване на Дарик установи, че договорът с “Аврора”, чийто шеф Александър Пецов е състудент на кмета Славчо Атанасов, е подписан 6 дни преди Общинският съвет да даде разрешение.