vjatar
vjatar / dariknews.archive\
Още сутринта в петък от северозапад облачността ще се увеличава, малко по-късно и ще завали дъжд, в планините - сняг. До вечерта валежите ще обхванат цялата страна. Преди обяд ще духа до умерен северозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от североизток, вечерта значително ще се усили и с него ще нахлува студен въздух, сочи прогнозата на НИМХ.

Жълт код за опасно време и силен вятър е обявен в половин България. Предупреждението е в сила за областите: Плевен, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна и Бургас. Привечер ще се усили североизточният вятър. Очаквана скорост 14-19 м/сек и пориви около 24 м/сек.

Максималните температури ще бъдат между 6 и 11 градуса, но вечерта ще се понижават чувствително в сравнение с предходните дни. Със застудяването привечер в североизточните райони, а през нощта срещу събота в цялата страна дъждът ще премине в сняг, ще се усили и до сутринта в повечето райони на страната ще се образува снежна покривка - 5-10 см.

Над планините още преди обяд облачността ще се увеличава и ще е предимно значителна. Ще започнат валежи от сняг, по-съществени в Предбалкана. Валежите ще продължат и през нощта срещу събота и ще се образува нова снежна покривка 10-15 см, по планинските проходи и повече. Ще духа предимно умерен северозападен вятър, който привечер в по-ниските части ще се ориентира от североизток и ще се усили. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 2 градуса, на 2000 м - около минус 4 градуса.