/ МУ-Плевен
От днес до 2 ноември в Телекомуникационен Ендоскопски Център (ТЕЛЕЦ) ще се проведе поредният емблематичен за Медицински университет-Плевен (МУ-Плевен) младежки научен форум - XVII Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари (MDSC).

Честванията по повод на 45-годишния юбилей на МУ-Плевен продължават

Тазгодишното издание е част от официалните научни събития, посветени на 45-годишнината от основаването на Алма Матер в Плевен, което ще протече под вдъхновяващото мото „Събудете мечтите си“ (Awaken your dreams).

В младежкия научен форум ще вземат участие 11 чуждестранни лектори от 7 държави (Великобритания, Германия, Русия, Украйна, Швейцария, САЩ и Япония) и 11 видни български учени от 8 университетски и научни центрове в страната.

МУ-Плевен

Регистрирани са над 300 активни участници със 120 доклада, които ще бъдат представени в 10 научни секции по предклинични и клинични медицински науки и фармация, включително 2 постерни сесии. Очаква се и допълнително регистриране на около 300 студенти и специализанти от България за участие в обучителни модули и работни срещи по интереси.

За пета поредна година форумът ще стартира с утвърдилото се като традиция двудневно Есенно училище по иновации в медицината, насочено тази есен към най-актуалните диагностични и терапевтични постижения в областта на гастроентерологията и сексуалното здраве.

На 28 октомври (понеделник), в модул „Гастроентерология“, ще участват изтъкнати български лектори и специалисти от пет водещи университетски болници и центрове: д-р Иван Лютаков, д.м. - УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, София); д-р Николай Стоянов, д.м. - УМБАЛ „Пулмед“, Пловдив; д-р Зорница Горчева - УМБАЛ „Света Марина“, Плевен; д-р Петко Карагьозов - Завеждащ Отделение по Инвазивна гастроентерология, Аджибадем Сити Клиник болница Токуда, София и д-р Александър Кацаров - Отделение по Гастроентерология, ВМА, София.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи МУ-Плевен като успешен пример за съчетание между наука, образование и здравеопазване

На 29 октомври - вторник, модулът „Сексуално здраве“ ще протече под модераторството на видния български психиатър, психотерапевт и сексолог доц. д-р Румен Бостанджиев, д.м.

С лекции и клинични дискусии ще се включат наши и чуждестранни специалисти в областта: д-р Нийлани Накийран, директор на обучителна програма за сексуално и репродуктивно здраве в Университет „Св. Георги“ в Лондон, Великобритания; проф. д-р Юлия Набока, д.м., ръководител катедра „Микробиология и Вирусология“ към Ростовски Държавен Медицински Университет в Русия и д-р Маниш Сачдева от Клиника по Урология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ Плевен.

МУ-Плевен ще отбележи 45 години от основаването си

На 29 октомври (вторник) от 16:00 ч. в зала „Амброаз Паре“, ТЕЛЕЦ, ще се състои официална церемония по откриване на конференцията, със специалното участие на гост-лектор проф. д-р Майкъл Хьокел, д.м., почетен професор по гинекология в университета в Лайпциг и Технически университет в Мюнхен, Германия, който ще представи нови аспекти в прогресията на злокачествените тумори.

На 1 ноември - петък, от 10:30 часа в зала „Гален“ в ТЕЛЕЦ ще се проведе поредната традиционна за МУ-Плевен научна сесия на Международна Изследователска Фондация „Хасуми“-България, посветена на 45-годишнината от основаването на университета и 150-годишниния юбилей на Българска Академия на науките.