123
123 / dariknews.archive
МУ-Плевен ще реализира 3D демонстрация на робот-асистирана операция и ХАЙФУ ултразвукова хирургия на живо
От днес започва предстартова треска в Медицински университет – Плевен по повод предстоящото откриване на 11-я Европейски Конгрес по роботизирана хирургия, на който тази година домакин е плевенското висше училище.
Конгресът ще се проведе в най-старата Алма Матер – Софийски университет „Свети Климент Охридски“ в периода 26-28 септември 2019 г. Форумът ще привлече в България цяла плеяда от най-изтъкнатите хирурзи в роботиката от САЩ и Европа, както и китайските партньори на МУ-Плевен, които ще изнесат пленарни доклади, споделяйки своя опит и визия за развитие на новите технологии и роботиката.
По повод събитието, тази събота започват да пристигат гостите на конкреса, сред които ще бъде и „Дрийм тиймът“ на Съединените щати по лапароскопска хирургия, който се състои от 12 топ хирурзи. Сред гостите са бивши и настоящи президенти на Световната асоциация по лапароскопска хирургия. Това информираха в пресклуба на БТА в Плевен проф. д-р Григор Горчев – чл.кор. на БТА и Почетен ректор на МУ-Плевен и ректорът на Медицински университет – Плевен и член на Съвета на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия, проф. Д-р Славчо Томов.

123
dariknews.archive

Очаква се в конгреса да вземат участие над 300 специалисти от Европа и Америка, както и много български лекари и студенти по медицина.
Проф. Горчев отбеляза, че има символична връзка между провеждането на 11-я Европейски Конгрес по роботизирана хирургия именно тази година и под домакинството на Медициински университет – Плевен: „Ние имаме 11 години история в областта на роботизираната хирургия и тук е символичният момент“, каза той като подчерта, че при наличието на гости - светила в областта на роботизираната медицина от всички точки на света, конгресът се усеща като световен.
В рамките на ХI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия в София паралелно ще бъдат представени две операции на живо, излъчвани в 3D формат. Едната ще бъде робот-асистирана операция, която ще извърши екипът на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, а втората - фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на ХАЙФУ технологията от екипа на доц. д-р Добромир Димитров. МУ-Плевен спечели домакинството на европейския конгрес по роботизирана хирургия преди четири години в Париж, Франция след сложна конкурсна процедура. Проф. Славчо Томов, Ректор на МУ-Плевен, член за втори мандат на Съвета на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия SERGS, е председател на научния комитет на форума. Проф. Григор Горчев, Почетен Ректор на МУ-Плевен, е президент на конгреса в България. Европейският форум по роботика се провежда под мотото „Отвъд границите“, носещо посланието за разширяване на асоциацията с млади специалисти от Източна Европа, които в бъдеще ще прилагат високите технологии и новите хирургични методи в обучението и клиничната практика.

„Следващата седмица ще бъде седмицата на високотехнологичната хирургия, представена от българската, европейската и световна гинекологична и хирургична общности", каза ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов като припомни, че Конгресът ще се проведе под егидата на Медицински университет - Плевен и на Българската асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия, на която проф. Григор Горчев е президент. Ще привлечем вниманието на модерния свят към България и Медицински университет – Плевен“, каза още проф. Томов. В началото на следващата седмица в МУ-Плевен ще бъдат проведени и два предконгресни курса – теоретичен и практически, като в тях ще се използва високо-технологичната апаратура на универитета.

123
dariknews.archive

През 2018 година МУ–Плевен отбеляза 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България с пионер чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев. Отбелязани бяха и 5 години от въвеждането за първи път на понятието „хирургия без скалпел“ или „ултразвукова хирургия“ чрез лечение на солидни тумори с апарат за високоинтензивен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) в България и Югоизточна Европа. Методът намира изключително широко приложение и популярност във водещите световни клинични центрове през последните години. Това е напълно неинвазивна медицинска терапия, при която чрез насочен ултразвуков сигнал и при уникална прецизност се постига аблация (стопяване) на новообразуванието. Терапията е органосъхраняваща, без конвенционална хирургична интервенция - без разрези, без кръвозагуба, с минимален риск от инфекции и липса на оперативен стрес. Ултразвуковата аблация е революционен, радикално нов подход при третирането на новообразувания в човешкото тяло (тумори) - както доброкачествени, така и злокачествени.

Медицински университет – Плевен се откроява на картата на висшето медицинско образование в България и в Европа със съвременния си облик на водещ образователен и научноизследователски център с приоритети в роботизираната хирургия и телемедицината, привличащ все повече български и чуждестранни студенти. С разположените общо три роботизирани системи на територията на висшето училище и университетските бази МУ–Плевен се утвърждава като център по роботизирана хирургия. Трите роботизираните системи, последната от които da Vinci Xi във високотехнологичната Университетска Болница „Света Марина“ – Плевен, се прилагат успешно и пълноценно в научноизследователската дейност, в клиничната практика и в обучението на студенти по гинекология, хирургия и урология. Към университета функционира уникален за Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала и виртуална зала с тренажори, който е оборудван с високотехнологична апаратура в сферата на ендоскопската хирургия. Една от аудиториите на центъра функционира като модерно 3D студио за демонстрации на Хирургия на живо, където студенти и медицински специалисти имат възможността да се потопят триизмерно в човешката анатомия и да участват в оперативната интервенция през очите на хирурга. Всичко това дава уникална възможност на студенти, докторанти, специализанти и лекари-специалисти за обучение с авангардна апаратура.