/ МУ Плевен
На 21 октомври 2019 г. вицепремиерът Томислав Дончев посети Медицински Университет - Плевен по повод на 45-ата годишнина от основаването на висшето училище в града. Ректорът проф. д-р Славчо Томов изнесе специална лекция, с която запозна официалния гост, преподаватели и студенти с високотехнологичния профил на висшето училище - развитие на 3D медицина, телемедицина и роботизирана хирургия.
 
Специално внимание проф. Томов обърна на напредъка на висшето училище по най-важния проект за академичната общност - изграждане на Център за компетентност по европейски проект BG05M2OP001-1.002-0010-C01 „Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

МУ Плевен

Вицепремиерът, студенти и преподаватели станаха част от специална демонстрация на 3D студиото на МУ-Плевен, потапяйки се триизмерно през очите на хирурга в оперативна интервенция, извършена от проф. д-р Григор Горчев с роботизираната система da Vinci. На финала на своята лекция професор Томов удостои вицепремиера с юбилеен плакет 45 години МУ-Плевен  и един от символите на висшето училище - шал на завършилите от Факултет „Медицина“. След това г-н Дончев посети най-новото студио за обучение чрез очила за виртуална реалност, изградено в Центъра за компетентност, което дава на наблюдателя 360-градусова гледка над операционната зала.  Томислав Дончев разгледа и лабораториите на най-новия Факултет на МУ-Плевен - Факултета по Фармация, запознавайки се с технологията за производство на лекарства чрез съвременната апаратура в тях.

МУ Плевен

Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че Плевен в последно време е в центъра на събитията, поради мащабните инфраструктурни проекти, които пряко свързват града или минават наблизо - като автомагистрала „Хемус“ и големият газопровод, от който идва част от трасето на "Балкански поток". Дончев уточни, че според него Плевен е в центъра на събитията и поради всичко, което се случва в Медицинския университет в града. "Тук имаме уникален модел на удивително съчетание между висока наука, висококачествено образование, здравеопазване от много високо ниво и възможност за цели нови индустрии. Другите трябва да се учат от вас как да комбинират всички тези неща. Атестат за всичко това, което се случва, е броят на чуждестранните студенти - това е реакцията на пазара. Това не е някой държавен орган да се е произнесъл кой е по-добър от друг. Щом са дошли от всички краища на света тук, това е еднозначна оценка за високото качество на образованието", подчерта вицепремиерът.

В словото си той изтъкна, че живеем в уникални времена - дигитализацията, изкуственият интелект, телекомуникациите, тепърва ще влизат в нови приложения - във всяка сфера на живота, включително и в медицината.

МУ Плевен

Особен повод за гордост, е че Медицинският университет в Плевен не просто се опитва да следва най-добрите и се учи от тях, а участва и създава. Това е моделът, който трябва да следваме, отбеляза вицепремиерът. „Първата фаза на развитие е да сме на нивото, което сме. Втората фаза е да се научим да купуваме иновации, оборудване от най-добрите. Третата фаза е да се научим да го създаваме ние. Това означава по-добро ниво от останалите, по-високо качество и по-висока добавена стойност. Да се следва този път трябва да бъдем умни и дръзки“, заяви Дончев.

МУ Плевен

По думите му в университета в Плевен дързост не липсва. Вицепремиерът посочи, че през следващата година приложната наука, заедно с образованието, ще бъде безспорният фаворит. „В момента приготвяме разпределението на средствата, които ще са на разположение на бизнеса, на образователните институции, и ако там има ясен акцент, това е образованието, науката, иновациите. Убеден съм, че най-доброто за вас предстои. Мога да поема ангажимент от името на българското правителство, че ще инвестираме. Защото всички средства, похарчени тук досега, са давали ясен ефект“, беше категоричен Томислав Дончев.