Запалиха братската могила в село Гривица
Запалиха братската могила в село Гривица / dariknews.bg

На 28 август, вандали запалиха братската могила в село Гривица, издигната в памет на загиналите на 19 юли 1877 година, руски и румънски воини в сраженията там. Това съобщи пред журналисти директорът на Военно-исторически музеи - Плевен, Милко Аспарухов.

Братската могила - гробница на загиналите на 8 юли 1877 година в сраженията при Гривица руски и румънски войни, оформя централния кът на парка на дружбата при село Гривица. Построена е през 1958 година. Озеленена е с ниски декоративни храсти - юниперус.При подстъпа към могилата се извисяват два пилона от бял врачански камък, които бележат отдалеч централния кът в парка на дружбата.

"На лицевата част на паметника са оформени седем ниши в хоризонтален ред с медальони, изработени от бронз, на шест офицери - военачалници от руската и румънската армия. През годините, пет от медальоните изчезнаха и се принудихме да приберем шестия в музея, за да не откраднат и него", разказа Милко Аспарухов. Освен това в централната ниша е имало текст, също върху бронзова плоча, описващ какво представлява мемориала и в чия памет е издигнат. „Принудихме се и него да свалим и да го приберем в музея", каза Милко Аспарухов.

Запалиха братската могила в село Гривица
netinfo

Сега декоративните храсти - „юниперус" са напълно изгорели и при пожара, плочите от варовиков камък са деформирани. „Братската могила е в ужасно състояние", сподели шефът на дирекция „Военно - исторически музеи" и допълни: "Само преди два месеца открихме ремонтирания паметник на румънските воини при село Гривица. Плочникът на паметника е отново за ремонт, тъй като с АТВ, бъгита и други мотори се безчинства там. Ако сега отидете, ще видите дирите на машините, които са правили там съответните пируети.
Свидетели сме на ежедневни набези и посегателства на музеите", каза Милко Аспарухов.
Той сподели, че само преди месец и половина са възстановили стъпалата към централния вход на Панорамата, защото от там идват всички гости, там спират автобусите и там изобщо е подходът към Панорамата.

Сега стъпалата отново са за ремонт, пак поради упражненията с мотори и бъгита и отново ще се прави ремонт за поне 1000 лева. Този път ще се наложи да се поставят и предпазни съоръжения за да се възпрепятства нашествието.
Бюджетът ни е крайно недостатъчен, за да се прави ремонт на дадено съоръжение ремонт по няколко пъти в годината.
Неприятното е, че хората, които посещават Панорамата , остават с лошото впечатление, чеОбщина Плевен и Военно- исторически музеи не полагат необходимите грижи за паметниците си.

„Това е посегателство, не просто срещу паметниците. Това е посегателство срещу държавността в България", каза в заключение Милко Аспарухов.

Около 11 000 лева ще струва възстановяването на мемориала в Гривица и стъпалата на Панорамата.