За по-голяма бдителност и отговорност през летния сезон призоваха от МВР
За по-голяма бдителност и отговорност през летния сезон призоваха от МВР / archiv.DarikNews

От пресцентъра на ОД на МВР-Плевен припомниха, че зачестяването на случаи на пожари в сухи треви е характерно за летния сезон. При настъпилото засушаване и затопляне, освен с голям разход на ресурси за пожарните служби, те са свързани и с реална опасност да прераснат в по-мащабни горски пожари или да обхванат трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и да нанесат значителни икономически и екологични щети. От МВР предупреждават, че всяка небрежност може да причини възникването на стихийни и трудни за овладяване пожари.

При произшествията има риск да бъдат унищожени значителни площи от неожънатите ниви, като и нискостеблена растителност в землищата на населените места от областта. Съществува опасност от разпространяване на пожарите в жилищни и селскостопански сгради, вилни зони, горски и полски масиви.

Задимяването по пътните артерии създава реални предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Възникналите пожари нанасят не само материални и екологични щети, а и са свързани с не малък разход на ресурс.

За да се предотвратят пожарите в земеделските земи, гори, затревени терени и други незастроени площи, напомняме следните основни изисквания:
- да не се пали огън в горите и на 50 м. от границите им, извън обозначените и пригодени за тази цел места;
- особено опасно е да се пали огън при ветровито време - предпоставка за пренасяне на големи разстояния на искри и бързо разпространение на пожара.
- да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари;
- да не се допуска деца да играят с огън;
- да се спазват мерките за пожарна безопасност от туристите, ловците и гъбарите по време на излети, както и при добив на дървесина в горите;
- паленето на огън в дворовете да става само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за гасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата;
- да не се оставя запаления огън без наблюдение;
- да не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.

От ОУПБЗН-Плевен отново апелираме към всички:
Спазвайте мерките за пожарна безопасност! Бъдете внимателни, не палете огън на открито! При забелязан пожар трябва да се съобщи на тел.112 и своевременно в кметството на съответното населено място, като се посочи точното мястото и какво гори. При установяване извършителите на запалвания, своевременно да се уведомяват съответните РСПБЗН при ОУПБЗН-Плевен и районен/мл.районен инспектор към РУП при ОДМВР-Плевен, за предприемане на административно-наказателни мерки.