/ iStock/Getty Images
За едно работно място в община Плевен се конкурират шестима незаети, отчитат от Дирекция "Бюро по труда" в града. От там посочват, че се търсят работници за почти всички икономически сфери. Засилен е интересът към средно и висококвалифицираните технически специалисти.

През октомври заявените свободни работни места през месеца са 246, а общо обявените - 312. Отчита се тенденция на увеличаване на свободните позиции, коментират от Бюрото по труда.

През миналия месец регистрираните безработни в бюрото са 2276. Равнището на регистрираната безработица е 4,6 процента. По този показател община Плевен е с по-ниски стойности, сравнено с общия за страната - 5,49 на сто и от равнището за областта, което е 7,3 процента.

Около 124 хиляди младежи у нас нито работят, нито учат

Регистрираните безработни младежи до 29 години, включително, са 342, а продължително безработните лица, които имат регистрация над 12 месеца в трудовото бюро, са 553.
Започналите работа през изминалия месец са 251, като 130 от тях са устроени на работа с активното посредничество на Бюрото по труда. Други 12 са постъпили на субсидирани от

Агенцията по заетостта работни места. Отпадналите от регистрация по различни причини са 118 души.

155 безработни са включени в курсове по преквалификация, организирани от социалните партньори на Агенцията по заетостта.

Припомня ме, че равнището на регистрираната безработица в община Плевен през септември бе 4,5 процента, което е под средното за страната от 5,3 на сто.
Елина Кюркчиева/БТА