velislava krasteva
velislava krasteva / dariknews.archive
„Скандалът „Ало, Банов съм“ е диагноза за това, което се случва в управлението на държавата откакто е сформирано това правителство. Диагноза за това, как може да бъде ерозирана стабилността на държавата. В името на властта, заради самата власт“.  Това каза пред медиите в Плевен народният представител от ДПС Велислава Кръстева.
Тя каза, че конкретната оценка за случая е работа на правораздавателните органи. Велислава Кръстева изрази тревога в чутото от министъра на културата: „Именно самочувствието му да постави знак за равенство между себе си и цялата българска култура. Никой, който и да е той не може да се отъждествява с цялата българска култура, институции. Банев не е Кралят слънце и ние живеем в друга епоха. Това, което много ме възмути беше изречението „Който посяга на министъра на културата, посяга на цялата култура“.
В отстъпление, от условието, да не се политизира случая, Велислава Кръстева каза: „Този министър е от кадрите на това управление, с който то се сдоби благодарение на президента Плевнелиев и това не трябва да бъде пренебрегвано въпреки, че всички ние сме предразположени да имаме къса памет. Аз не твърдя, кой е виновен и т. н., но тази арогантност на отношение, яростната защита на властова позиция, да заявяваш, че или ще бъдеш ти, или няма да има държава или култура, отразява една много вярна от една страна оценка на българския избирател, който от години не дава своето доверие на тези хора, защото са видни недостатъци при самото конструиране на управленските системи, в които заради запазване на такива лично-обществени отношения, подобни хора биват овластени и това е наистина поредният случай“.
 „Случилото се показва една несъстоятелност на управленската формула и ние от ДПС го повтаряме това нещо от две години. Когато правиш формула, която цели единствено консумация на власт. Когато правиш механичен сбор, аритметично мнозинство, вкарваш в едно системни и несистемни играчи, единственият резултат е пропуснато време, серийни скандали, пробив и разпад на системите. Резултатът е този и всеки следващ ден е загубен за цялата държава и ден-спечелен за управляващите във властова позиция“, каза още Велислава Кръстева.