/ iStock/Getty Images
В Плевен организират мълчаливо бдение срещу масовото отравяне на пчели. Пчеларите отново настояват държавата да предприеме бързи и адекватни мерки срещу геноцида на пчелните семейства. 

"Фондация за околна среда и земеделие" организира подкрепа за пчеларите, каза нейният председател Албена Симеонова, цитирана от БНР.  Мълчалив протест ще се проведе пред Съдебната палата в Плевен по обяд, малко преди поредното заседание на делото за отравяне на пчели преди година:

"Едно дело, заведено от Българската агенция по безопасност на храните срещу фирмата-отровител. Те отказват да си платят глобата, независимо, че е доказано, че те са отровителят. В тази връзка ние организираме мълчалив протест при спазване на всички необходими мерки за биосигурност. Да запалим по една свещ в памет на загиналите пчели. Тази година за съжаление историята се повтори и също мащабите са огромни. Става въпрос за цяла Северна България, отчасти и Пазарджишко, Бургаско и изобщо където едрите зърнопроизводители пръскат безогледно полетата си и унищожават пчелите."

Какво мори и убива пчелите?

Малко по-рано, Европейската комисия оповести приетата Стратегия за биологично разнообразие. Тя предвижда намаляване с 50% на използването на пестициди и с 20 на сто - на използването на торове през следващите 10 години. Сред другите цели са и заделяне на 25% от земеделската земя за биологично земеделие.

Предлагат се и мерки за подобряване на етикетирането на храните. Финансирането, което ще се отпуска ежегодно за постигане на целите на стратегията, е  в размер на 20 милиарда евро от различни източници, в това число европейски фондове, национално и частно финансиране.
БНР