/ iStock/Getty Images
В сряда светът отбелязва Международния ден на пчелата.

iStock/Getty Images

Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция A/RES/72/211 на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели. Денят е годишнина от рождението на словенеца Антон Янша /1734-1773/, който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.

ThinkStock/Getty Images

Във връзка с международния ден на пчелата, на 20 май 20 г. от 11 часа в Музея на пчелата, сдружение „Биоград София“ ще представи официално проекта "дигитален музей".

ThinkStock/Getty Images

Дигитален музей е система от камери и специална платформа за наблюдение на пчелите онлайн, чрез която всеки ще може в определен ден и час (часът на пчелата) да разглежда музея и неговите жужащи обитатели през своя телефон или таблет. Така интересния свят на пчелите отново ще е лесно достъпен за всички приятели на музея, и особено за учениците.
БГНЕС