/ iStock
В Плевен, при специализирана полицейска операция, иззеха фалшиви спортни стоки, носещи логото на известни търговски марки. Спецоперацията е проведена от служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" на 13 юни на територията на града, съобщават от пресцентъра на полицията.

Около 13:10 часа е извършено претърсване и изземване в магазин за спортни стоки. Установено е, че незаконната дейност е осъществявана от търговско дружество с управител 37-годишен плевенчанин. Предлагани са стоки – дрехи и аксесоари, обозначени с логото на осем търговски марки, без съгласието на правопритежателя. Незаконната търговска дейност е осъществявана чрез зареждане на търговски обекти за директна продажба, поясняват от полицията в Плевен. Иззети са 265 спортни артикули като тениски, клинове, футболни екипи и други.

Работата по изясняване на незаконната дейност продължава като по случая е уведомен дежурен районен прокурор и е образувано досъдебно производство. 

От полицията в Плевен напомнят, че противодействието на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари е сред приоритетите на Европейския съюз (ЕС) в областта на правоприлагането и вътрешната сигурност.

В тази връзка на европейско ниво е разработен план за противодействие на този вид престъпления, който се осъществява в рамките на европейската мултидисциплинарна платформа за справяне с престъпни заплахи (ЕМРАСТ). В тази платформа работят съвместно 24 държави членки на ЕС и относимите европейски агенции, сред които Европол, Фронтекс, Евроджъст, ОЛАФ и други. 
БТА