Унищожават над 200 кг бяла халва, произвеждана в мизерни условия
Унищожават над 200 кг бяла халва, произвеждана в мизерни условия / archive.dariknews

200 кг бяла халва, произведена в незаконен обект, ще бъде унищожена от Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч, съобщи директорът й д-р Ивайло Йотов. От търговската мрежа са били иззети още 21-22 кг, които също ще бъдат изгорени.

Обектът се намира в летнишкото село Крушуна, но на етикетите пишело „ЕТ „Водопода" - с. Александрово". Освен това те не съдържали партиден номер, каквито са изискванията. Обектът не е регистриран по Закона за храните, фирмата пък от две години не фигурира в търговския регистър, обясни д-р Йотов.

Халвата се произвеждала в изключително мизерни условия в мазето на частен дом в Крушуна, установила съвместна проверка, извършена с икономическа полиция. Помещението било покрито с мухъл и плесен, по пода имало фасове и цигари, казанът, в който се бъркала халвата, бил пълен с мръсна вода. Кашоните с готовата халва, предназначена за търговската мрежа, били разпръснати навън в двора.

На собственика на къщата е съставен акт на стойност 1000 лв. Това е второто му подобно нарушение. През 2012 г. той отново приготвял и продавал незаконно халва.