Училищата излизат в грипна ваканция следващата седмица
Училищата излизат в грипна ваканция следващата седмица / dariknews.archive

Заради достигнати пределни стойности на заболели от грип и остри респираторни заболявания директорът на Регионалната здравна инспекция Плевен издаде Заповед № РД-10-027 от 23 януари 2015 за обявяване на грипна епидемия на територията на област Плевен. Според нея в периода от 26 до 30 януари 2015 г. - включително, в Плевенска област ще бъдат прекратени учебните занятия в училищата.

В тази връзка са въведени редица противоепидемични мерки като ограничаване на масовитe и обществени мероприятия, на организирани мероприятия в детските, учебни и социални заведения.

Прекратяват плановите операции в лечебните заведения за болнична помощ на територията на област Плевен.
Друга мярка е разширяването на легловия капацитет на вътрешните и детски отделения в лечебните заведения за болнична помощ, с оглед приемането на насочените за хоспитализиране пациенти с грип и/или усложнения.

Преустановяват се свижданията и се засилвант мерките за предпазване от вътреболнично заразяване с грип и ОРЗ в лечебните заведения за болнична помощ на територията на област Плевен.

Преустановява се дейността на женските и детските консултации, както и извършването на профилактичните прегледи и имунизации.
Ще се осъществява филтър в детските заведения за недопускане на заболели от ОРЗ и грип.

Болните от ОРЗ и грип ще бъдат обслужвани по домовете от общопрактикуващите лекари.

Ще бъдат прекратени учебните занятия в училищата на територията на област Плевен, считано от 26 до 30 януари 2015 г. включително.