Ученици мериха сили в състезания по математика и уебдизайн
Ученици мериха сили в състезания по математика и уебдизайн / netinfo

Национално математическо състезание между профилирани гимназии и паралелки на средните общообразователни училища с чуждоезиков профил се проведе в Ловеч от 30 март до 1 април.

Ловешката Езикова гимназия по традиция е домакин на това състезание, което се провежда за четвърта поредна година. То е включено в календара на Министерството на образованието и е наследник на националните математически състезания, които се провеждаха до 1988 г.

Гимназията за чужди езици в Ловеч има едно първо място в 9 клас - на Василена Колева и едно второ място в 8 клас - на Нели Денчева. В състезанието участваха общо 231 ученици от 18 училища в страната. Ловешкият градоначалник Минчо Казанджиев е подготвил и специална награда за Василена Колева, която е с първо място – цифров фотоапарат. Той ще й бъде връчен лично от кмета на празника на гимназията - 11 април.

Едновременно с математическото състезание се проведе и състезание по уебдизайн. Тази година участваха 33 проекта на училища от цялата страна – първо място спечели проекта на Природо-математическата гимназия в Ловеч. Той е разработен от Георги Генов и Михаил Данаилов от 12 клас и се казва „Природен парк Рилски манастир”. На второ място е проект на троянските ученици Калин Венков и Дочо Дочев от 12 клас на СОУ „Васил Левски”. Проектът е със заглавие „Старите български столици”.