Троян очаква финансиране от Норвежka страна за крепостта „Состра
Троян очаква финансиране от Норвежka страна за крепостта „Состра / geocaching.com

Община Троян очаква финансиране за крепостта „Состра" по Норвежката програма за сътрудничество, информират от пресцентъра на кметската администрация. Според кмета на планинската община, Донка Михайлова, сумата е значителна - 250 хил. евро и затова в Троян вече започват работа по проектното предложение.

Само преди две седмици вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров дойдоха да разгледат „Состра" и разговаряха с Михайлова за крепостта и потенциала й за развитие. От кабинета на финансовия министър са потвърдили включването на община Троян в Норвежката програма за сътрудничество.

На работна среща с участието на д-р Иван Христов, зам.-директор на НИМ, вече са обсъдени първите стъпки около разгръщането на културно-историческия капацитет на археологическия обект. Дискутирани са въпроси, свързани с етапа на изготвяне на общ устройствен план за територията на „Состра" и подготовката на проекта за кандидатстване пред програмата.