Спортното училище в Плевен отбеляза 45-годишен юбилей
Спортното училище в Плевен отбеляза 45-годишен юбилей / archive.dariknews

На 28 ноември Спортното училище "Георги Бенковски в Плевен отбеляза 45 години от създаването си в препълнената зала на ДКТ"Иван Радоев".

Мария Стефанова - директор на Дирекция „Ученически и студентски спорт" в Министерството на младежта и спорта, поднесе поздравителен адрес от министъра на спорта Мариана Георгиева с думите: „Десетилетия наред вие утвържавате името на най-старото спортно училище у нас, съхранявате и развивате традициите на българския спортен дух, възпитавате добродетелни хора и отлични спортисти. Нека и в бъдеще да развиваме заедно спорта в България". От името на министъра на младежта и спорта на директора на училището Петър Георгиев беше връчен и плакет за принос в спортните постижения на България.

Спортното училище в Плевен отбеляза 45годишен юбилей
netinfo

Поздравителен адрес за събитието се получи и от министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

„Богата е историята на първото Спортно училище в България, създадено с професионализъм, ентусиазъм и отговорна работа, както и стремеж към създаване на личности и подготовка на Олимпийски шампиони - качества, с които Спортно училище „Георги Бенковски" се откроява като едно от престижните училища и извън Плевенска област", каза Албена Тотева - началник на Регионалния инспекторат по образование - Плевен.

Тя пожела на възпитаниците на Спортното училище да се развиват и да бъдат устремени към новото и неговите носители, както и да бъдат професионалисти в избрания от тях спорт и да развяват с гордост българското знаме с гордост.

Енгин Кючуков - зам.-областен председател на Област Плевен поздрави преподавателите и учениците от училището-юбиляр с думите: „Горд съм не само от факта, че Плевен е основоположник на спортното образование в България, но и че тук кариерата си са започнали имена в световния спорт като Тереза Маринова и Гълъбин Боеевски.

Спортното училище в Плевен отбеляза 45годишен юбилей
netinfo

Енгин Кючуков припомни, че спечелените 29 световни и 31 европейски титли от възпитаници на училището предизвикват естествен респект към труда на всички преподаватели и треньори. Той припомни, че в резултат на всеобщата ангажираност и личната подкрепа на министъра на спорта проф. Мариана Георгиева, над 2 милиона лева ще бъдат вложени за ремонт на спортната база на училището.

Поздрав за 45-тагодишнина отправи и Стефан Петков - зам.-кмет на Плевен, който отбеляза, че с общите усилия на Министерството на физическото възпитание и спорта, Областна администрация - Плевен и на Община -Плевен и Общински съвет - Плевен, Спортно училище „Георги Бенковски" Плевен ще има обновена спортна зала.

Празничният концерт за 45-годишния юбилей на Спортно училище „Г. Бенковски" започна със „Северняшки танц", изпълнен от танцовия ансамбъл от град Тръстеник „Мизийска младост" с худ. ръководител Росен Маринов.