/ dariknews.bg

Природозащитната организация WWF кани плевенчани на 11 май - събота на събитие по почистване на река Тученишка. Сборният пункт е в 9:00 часа в местността Кайлъка, откъдето участниците в акцията ще потеглят към локацията, която ще бъде почистена. 

Започна поетапното почистване на площадката на целувките/СНИМКИ/

WWF и Организацията на българските скаути за пореден път обединяват усилия в името на околната среда. Едновременно дванадесет скаутски клуба от цяла България, съвместно с природозащитници и доброволци ще почистват крайбрежията на реките Искър, Дунав, Русенски лом, Камчия, Черна, Батова, Еленска, Тученишка, Чернелка и на Шабленското езеро.

Заедно с климатичните промени и свръхпотреблението, замърсяването е една от основните заплахи пред реките. В България има 325 реки, които са прекомерно използвани и в тях има все по-малко живот и все по-малко вода за нас.

Затворници чистят "Кайлъка" (СНИМКИ)

Основата причина за замърсяването на реките сме именно ние - хората. Изхвърлянето на пластмасови отпадъци и петролни продукти, както и изпускането на индустриални води, съдържащи значителни количества органични или неорганични вещества, увреждат речните екосистеми и водят до постепенното загиване на техните видове.

Последващ негативен ефект настъпва, когато чрез вливането си в морето реките пренасят в него и своите замърсени води. По този начин отпадъците се разпространяват и унищожават местообитания и екосистеми по целия свят.

"За щастие, както замърсяването, така и опазването на реките зависи отново от нас - хората. Поддържането на сладководните водоеми е от изключително важно значение, ако искаме животът на Земята да продължи да бъде такъв, какъвто го познаваме. Усилията на всеки един от нас имат значение!", споделят организаторите.

Сладката вода е един от най-ценните ресурси на нашата планета. Но той бързо се изчерпва. Въпреки огромната роля, която играе в нашия живот, в икономиката и в природата, едва 1 % от водата по света е сладка и достъпна.

И този 1 % е под заплаха. Наред с климатичните промени и свръхпотреблението, основна причина за това е замърсяването. В тази връзка природозащитната организация WWF и Организацията на българските скаути обединяват усилия в името на околната среда.