reka
reka / obshtina.lovech
Сигнал за замърсяване на река Осъм до РИОСВ-Плевен, подаде кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, съобщават от пресцентъра на администрацията.

След проверка на място от кмета и зам.-кмета е установено, че реката още преди ВЕЦ – Ловеч, има необичаен вид, като е покрита с балончета и е видимо замърсена. Това е документирано и със снимков материал. По този повод Маринова веднага разговаряла с главния еколог на РИОСВ – Плевен, Зорница Йоткова.

РИОСВ провери 56 обекта през декември

Лабораторията на екоинспекцията е изпратена в района на Ловеч, за да търси причините за замърсяването. До броени дни ще е готов и констативният протокол.
От писмо от 27 ноември 2017 г. на РИОСВ-Плевен, става ясно, че по-рано също е проверяван сигнал за замърсяване на река Осъм - на ловчалията Емил Брънеков.

От получения отговор става видно, че служители на община Троян с констативен протокол от 15 ноември 2017 г. са установили изтичане в река Осъм на видимо замърсени води от площадката на „Велде България“ АД.

При направения оглед на реката на 16 ноември 2017 г. в участък на „Велде България“ АД до село Ломец не е установено изтичане на замърсени води. Дружеството е предприело действия за отвеждане на дренажните води от помещение в цех за дървесновлакнести плоскости, като трайно е прекъснат канал за дренажни води към река Осъм, пише в писмото.