Шест нови мерки подобряват взаимодействието между кмет и съветници
Шест нови мерки подобряват взаимодействието между кмет и съветници / dariknews

При кворум от 25 съветници започна извънреднто заседание на Общинския Съвет Плевен, което се проведе на 19 юни.
След гласуването на дневния ред беше обсъден начинът, по който да се проведат обсъжданията и изказванията. По предложение на Георг Спартански се възприе, в хода на дискусията да се дава възможност на всеки да се включи, без конкретни ограничения във времето за изказвания.
В хода на изказванията, съветниците се обединиха около мнението, че са се събрали да обсъдят не личността на кмета на Плевен, а неговата работа като такъв по отношение на това, което се прави за града.
Като цяло всички, изказали се споделиха мнение, че градът е занемарен и дори вече има опасност от разпространението на кърлежи и змии.

Още в началото на дебатите по първата точка от дневния ред с изкане на оставката на кмета, Чавдар Велинов отбеляза сериозността на извънредната сесия и припомни как се е стигнало до свикването й. Той заяви, че кметът на Плевен е изгубил доверието на гражданите и го призова да си подаде оставката.

След продължилите близо 4 часа разгорещени дебати, съветниците приеха шест нови мерки, предложени от Георг Спартански. Те бяха предложени във връзка с преодоляване на установени слабости в работата на общинската управа.

Общинските съветници приеха на всеки три месеца, кметът да представя в ОбС-Плевен информация за финансовото състояние на Община Плевен и за размера на общинския дълг.

Прието беше и на всеки три месеца кметът на Плевен да провежда срещи с бизнеса, на които включително да информира за състоянието на работата по европроектите, което би дало възможност на местните бизнесмени да преценят възможностите за участие в тях.

Също беше прието, кметът да прави периодични политически консултации, на които да информира представителите на групите в Общинския съвет за управленските си намерения.
Прието беше още, при срещи с потенциални инвеститори, да присъстват представители на групите общински съветници. При провеждане на обществени поръчки, винаги да има наблюдатели от групите общински съветници.

Мерките бяха приети единодушно от всичките 23-ма съветници, участвали в заседанието. Кметът проф. д-р Стойков коментира, че за него дори ще е от полза по-близкият контакт и съвместна работа с общинските съветници.