Тетевенското село Черни Вит участва с уникалното си зелено сирене на двудневния регионален форум "Тера Мадре Балкани» в София на 16 и 17 юли, информираха от пресцентъра на община Тетевен.
Две са били основните събития по време на форума - международна конференция на тема "Опазване на традиционните храни на Балканите и прилагане на европейските норми за безопасност на храните" на 16 юли в Софийския университет. В нея е участвал кметът на Черни Вит Цветан Димитров. Другото събитие е изложба-базар в унирверситетската ботаническа градина, където черновитското зелено сирене е спечелило много почитатели.
На българския щанд в Университетската ботаническа градина са били показани освен зеленото сирене - овче и козе, от село Черни Вит, също така и биволско сирене, мляко и масло от троянското село Шипково. Сирената са били дегустирани заедно с доказани български вина.
Уникалното зелено сирене е характерно за Тетевенския регион, обясниха балканджиите. "Това е вид плесенно сирене, но от плесен, която сама се заражда и я има само в района на Тетевен. Приготвя се от овче, козе и краве сирене. Овчето зелено сирене е готово за 60 дни с трите вида плесени, които му придават неповторимия вкус. То не се произвежда, то просто става", разказаха още по време на дегустацията производители от Черни Вит.