С Юбилеен месец на науката, МУ-Плевен отбелязва 40 години от създаването си
С Юбилеен месец на науката, МУ-Плевен отбелязва 40 години от създаването си / archive.dariknews

През 2014 година академичната общност на Мeдицински университет - Плевен чества 40-годишен юбилей от полагането на основите на висшето училище през 1974 г.

Годината на юбилея е повод за отбелязване на 40 години път на израстване и утвърждаване на висшето училище до постигане на съвременния му облик като модерен образователен и научноизследователски център с приоритет в развитието на телемедицината и роботизираната хирургия.

Годината на юбилея е повод висшето училище да отвори вратите си, за да посрещне своите възпитаници, приятели и партньори от страната и чужбина за участие в юбилейните научни форуми и тържества. Честването на 40-годишнината на Медицински университет - Плевен е празник на цялата академична общност, празник на знанието, на качественото медицинско образование и на дръзновените научни идеи.

Научните прояви са съчетани с три празнични концерта на Плевенска филхармония, последният от които ще се състои на 31 октомври на кулминационното тържество в Театър „Иван Радоев" - Плевен.

Научните форуми, включени в Юбилейния месец на науката в МУ-Плевен през м. октомври са:

• ХІІ Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари - 08 - 11 октомври 2014 г. и концерт „Танцът в музиката" на 10 октомври, зала „Магнум", 18.30 ч.
• Ден на науката съвместно с БАН на тема „Образование, иновации, наука - триъгълник на знанието" - 17 октомври 2014 г.
• VІІ Национален конгрес по фармакология - 17 - 19 октомври 2014 г.
• Инициативи на студентските организации на МУ-Плевен - 20 - 23 октомври 2014 г.
• VІІІ Национална среща с международно участие на Международна изследователска фондация „Хасуми - България" - 24 - 25 октомври 2014 г.
• Академична лекция на проф. д-р Харалд цур Хаузен, Нобелов лауреат за медицина и физиология 2008 г. - 28 октомври 2014 г. и концерт „Цигулката в киното", зала „Магнум"
• Юбилейна научна конференция „40 години Медицински университет - Плевен" - 30 октомври - 1 ноември 2014 г. и концерт Тримата тенори и Плевенска филхармония на 31 октомври в ДКТ „Иван Радоев" - Плевен.