С нови цени на тролейбусния транспорт стартира Новата 2015 г.
С нови цени на тролейбусния транспорт стартира Новата 2015 г. / archive.dariknews

На редовната си сесия на 18 декември 2014 г. Общинският съвет в Плевен реши да въведе нови, по-високи цени на билетите за тролейбусния транспорт в града, съобщи председателят на ОбС-Плевен Дарин Ангелов пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен.

Той посочи, че "Тролейбусен транспорт" е едно от най-добрите общински дружества - в добро финансово състояние и с доста работещи хора в него и предложението за повишаване на цените на услугата е във връзка с това, че след закупуването с европейски пари на новите тролеи, започва да се начислява амортизация и тък като това е нова техника, поддръжката съответно е по-скъпа. Освен това съгласно условията в проекта, с който бяха закупени тролеите, те трябва също да бъдат задължително застраховани.

Същевременно е забранено използването им за реклама, което не позволява допълнителни приходи от реклама и не е изключено в близките години да се стигне и до влошаване на финансовото състояние на дружеството, каза още Дарин Ангелов.

Според него, лекото повишение на цената именно ще позволи запазването на финансовото състояние на дружеството. Той каза, че решението на съветниците, което е взето единодушно е от 1 януари 2015 г. цената на билетите за ползване на тролейбусния транспорт в града да стане от 80 ст. на 1 лев.

Месец по-късно - от 1 февруари 2015 г. ще влязат в сила и новите цени на абонаментните карти като те ще поскъпнат средно с от 10 до 13%.
Така месечната карта за една линия за граждани ще бъде 40 лв., а за всички линии - 53 лв. За пенсионери до 70 години картата ще струва 10 лева, а над 70 години - 8 лв.

Имало е предложение за увеличаване на картите за учениците, но то няма да се случи и те остават 14 лева за месец за една линия и 16 за всички линии.