rumen petkov
rumen petkov / dariknews.archive
„Ние приветстваме усилията на министър председателя за възстановяване на Военно-въздушното училище в Долна Митрополия, защото това е държавнически акт, който е в правилната посока на укрепване на Военовъздушните ни сили, на техния потенциал и на способностите им да гарантират въздушната сигурност и спокойствие на Р България. С много голямо притеснение обаче трябва да кажа, че военният министър Каракачанов саботира тези усилия. Саботира усилията да бъде възстановено Военновъздушното училище и саботира привлекателността на военнообразователната система в Долна Митрополия“.
Това каза в пресклуба на БТА в Плевен  лидерът на ПП АБВ Румен Петков. Той посочи пример с обществената поръчка за ремонта на самолетите L-39, на които се обучават курсантите, заяви, че има информация, че са се явили две компании, едната линезирана - чешката компания производител, и втора компания, която не е лицензирана и е избрана под ръководството на министър Каракачанов.
„Аз искам ясен отговор, каква е била процедурата, каква е била обществената поръчка и защо е избран нелицензиран изпълнител. От една страна това създава впечатление за саботаж за възстановяването на ВВУ, а от друга страна основателно предизвиква въпрос има ли корупционен натиск“, посочи Петков.
„Това е пряк удар по Плевенския регион и по перспективите за възстановяване на ВВВУ и тук трябва да има отговор на най-високо ниво. Министър-председателят е длъжен да проследи процедурата и да каже какво е неговото мнение", заяви Румен Петков.